Patates haşlarken: Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun
patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz. Aynı zamanda patatesler daha
çabuk.
Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için: Saklanacak kabın içine su,
bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp
kullanın.
Pastaların daha gevrek olması için: (tatlı*tuzlu farketmez): Hamurun içine bir
çay kaşığı tuz atın.
Dereotonu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde
naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz.
Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için: İki kaşık limon suyu
karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1 saat buz dolabında bekletin.
Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde sebzelerin bu
yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek,
klorofilin sabitleşmesini sağlayın.
Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar.
Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa,
biraz yoğurdu bir yemekkaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu
göreceksiniz.
Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıçakla keserek
doğramak yerine, elinizle koparın. Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.
Reçel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız. Karıştırırken mutlaka
tahta kaşık kullanmalısınız. Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon
suyu kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava
kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavonozun ağzını kapatmayın.
Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın.
Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata sosunun
kokusunu daha da belirgin kılar. Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde,
tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz.
Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra
hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun
gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.
Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların
su koyuvermesini hem de kararmasını önlersiniz.
Pişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız,
bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla
dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler.
Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya
kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında
kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 C’ de saklanmalıdır.
Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün
bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise,temizledikten sonra tavuk
plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde
dondurulmuş etler *180 C’ de 3 ay kadar saklanabilir.Ayrıca, tavuk eti tahta et
tahtası üzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara
karşı daha dayanıksız olan tavuk etininmermer veya plastik üzerinde kesilmesi
gerekir.
Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm
vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir
tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.
Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının
yitirirler. Tekrar canlı hale getirmek için ise, yıkanıp 10*15 dakike kadar 2
litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletilmesi yeterli
olacaktır.
Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir
sirkeli suyla silmek yeterlidir.