Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.



 
AnasayfaAnasayfa  Latest imagesLatest images  AramaArama  Kayıt OlKayıt Ol  Giriş yapGiriş yap  

 

 pratik bilgilerrr

Aşağa gitmek 
YazarMesaj
cadsy
Prenses Moderatör
Prenses Moderatör
cadsy


Mesaj Sayısı : 230
Kayıt tarihi : 25/05/09
Yaş : 34
Nerden : giresun

pratik bilgilerrr Empty
MesajKonu: pratik bilgilerrr   pratik bilgilerrr Icon_minitimePaz Mayıs 31, 2009 2:06 pm

Mutfak eşyalarının üzerindeki etiket izlerini yok etmek için, üzerlerine
mobilya cilası serpip yumuşak bir bezle silin

Fırınınıza sinmiş kötü yemek kokuları için; yemek yapmadan önce fırınınızın
ortasına yarısı sirke yarısı su ile doldurulmuş bir tava koyun. Fırınınızı
birkaç dakika için ısıtın daha sonra soğumaya bırakın.

Gömlek yakalarındaki kirleri gidermek için, gömleği makineye atmadan önce yaka
kısmına sabun sürüp 15 dakika bekletin.

Tutkal lekelerini çıkarmak için, sirke ile ıslatıp, bol su ile durulanmalıdır.

Masanızın üzerine damlayan mumları çıkarmak için lekenin üzerine neft döküp 5
dakika bekleyin sonra nemli bir bezle silin.

Ellerdeki soğan ve sarımsak kokularını giderebilmek için yapılacak en iyi şey,
haşlanmış patatesle ovmaktır.

Çay lekesi:
Pamuklu ve yünlülerde: leke taze ise, ılık suya batırılmış bir bezle ovulur.
Eskimiş ise, içine limon suyu katılmış ılık suda ıslatılmış bir pamuk parçası
ile silinir.Ilık su ile çalkalanır.



Bir yerdeki sigara dumanını yok etmek için hemen mum yakın

Ütüde sararan elbise hemen oksijenli su ile silinirse sararan yerler kaybolur.

Kuru bakliyatları bir gece önceden ılık suya koyun ve haşlarken içine biraz
karbonat ilave edin

Sürahinizin dibi kir tutmuş ise, içine bir avuç tuz ile sirke koyup çalkalayınız
Tertemiz olacaktır.

Buzdolabındaki nemi almak için, dolaba içi tuz dolu bir kap konur.

Pişirdiğiniz kek kalıbından çıkmıyor ise, kabın altına ıslak bir bez yayarak
biraz bekletin

Konserve açıldıktan sonra cam kavanozda saklanırsa daha dayanıklı olur.

Kristallerin ışıl ışıl parlaması için, yıkadıktan sonra durulama sırasında
sirkeli suya batırın. Bu işlem kristalleri parlatacaktır.

Sararan teflon tava ve tencerelerin içerisine bir miktar su ve birazda çamaşır
suyu koyduktan sonra ateşin üzerinde kaynatın. İndirincede önce sıcak suyla daha
sonra soğuk su ile iyice durulayın

Parlaklığını yitirmiş bir sürahiye eski görünümünü kazandırmak için yarısına
kadar yırtılmış gazete kağıdı doldurun, üçte birine de sıcak suy doldurup sıkı
sıkı sallayın

Dibi tutan tencereleri bir gece suda bekletin, tencere daha kolay
temizlenecektir.

Musluklarınızı temizlemek için bez yerine eski bir naylon çorabı tercih edin
sonuç daha mükemmel olacaktır.

Evinizde mayonez yaparken zeytinyağ yerine susam yağı kullanın. Mayonezinizin
daha uzun zaman bozulmadığını göreceksiniz.

Yeşil salatalık malzemelerinizi elinizle koparırsanız vitaminlerini
öldürmezsiniz.

Balık çorbası yaparken:S uyunun daha lezzetli olması için balıkları en az 45*60
dakika kaynatın. Baş ve kuyruk kısımlarının en lezzetli yerleri olduğunu
unutmayın.

Karnabahar pişirirken eve yayılan kokudan kurtulmak için pişirme suyuna bir
parça tuz ve iki kaşık sirke ilave edip, suyun üzerinde köpük oluşumunu
bekledikten sonra, içine sebzeleri atmayı deneyin. Evi saran kötü kokudan eser
kalmadığını göreceksiniz.
Mutfağınıza sinmiş kızartma kokusunu yok etmek için ızgaranın üzerine defne
yaprağı, ada çayı yaprağı ve kekik yaprağı koyun.

Sosislerin patlamasını önlemek için fırın ya da ızgaraya koymadan önce soğuk
süte batırmanız yeterli olacaktır


En son cadsy tarafından Paz Mayıs 31, 2009 2:09 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
cadsy
Prenses Moderatör
Prenses Moderatör
cadsy


Mesaj Sayısı : 230
Kayıt tarihi : 25/05/09
Yaş : 34
Nerden : giresun

pratik bilgilerrr Empty
MesajKonu: Geri: pratik bilgilerrr   pratik bilgilerrr Icon_minitimePaz Mayıs 31, 2009 2:07 pm

karnı baharın haşlama suyuna bir miktar süt katarsanız kar gibi beyaz
olduğunu, hem de kötü kokmadığı fark ederisiniz.

Kullandığınız salçaların bozulmamasını istiyorsanız üzerini düzleyerek biraz
zeytin yağı ilave ederek uzun süre saklayabilirsiniz.,

Yumurta lekesini çıkarmak için önce soğuk suda bekletmeli sonra ılık sabunlu
suda yıkamalısınız.

Pirinç ve bakliyatların saklanması için cam kavanozları tercih edin.

Balık kokusunu çıkarmak için yıkama suyunun içine bolca kahve telvesi atın.Sonra
bolca durulayın.

Rafadan pişireceğiniz yumurtaların çatlamaması için kabın içine fincan tabağı
koyarsanız,çatlamasını önlersiniz.

Domatesi kolay soymak için, bıçağın sırtıyla kabuklar, soyulacak yönün tersine
sürtülür, veya kaynar suda bir dakika bekletilir.





Patlıcanların acısını almak için, soyunca tuzlu suda bekletilir.

Buzdolabından çıkardığınız yumurtanın akı ve sarısının birbirine karışmaması
için hemen kırın.

Sebzeleri tuzlu suda yıkamayı alışkanlık haline getirin. Tuzlu su sebzeleri daha
etkili ve çabuk temizler.

Sosislerin patlamasını önlemek için; fırın yada ızgaraya koymadan önce soğuk
süte batırmanı yeterli olacaktır.

Çaydanlığınızın içinde biriken kireç tortusunu temizlemek için, 15 dakika kadar
içinde sirke kaynatın

Taze ceviz lekesini elden çıkarmak içi, eller önce bir - iki dakika sirkeye
batırılmış bir pamukla ovulur, sonra soğuk suyla ovulur ve yıkanır.

Çamaşırdaki pas lekesi için lekenin üzerine limon damlatılıp ütülenir.

Çikolata sosu hazırlanırken içine biraz kahve konursa tadı çok daha değişik
olur.

Kuş üzümlerini ayıklamak için, onları bir avuç unla ovuşturunuz ve kalın delikli
bir süzgece atınız. Unla beraber çöplerde düşer.

Zeytin yağı lekesini çıkarırken bir lokma ekmek içi yuvarlanıp lekenin üzerine
gezdirilmelidir.

Soğanların üzerine biraz un serpilirse kavururken kararmaz.

Yemeğinizin tuzunu fazla kaçırınca tencereye birkaç parça çiğ patates atın,
fazla tuzu çekecektir.

Soğan soymaya başlamadan önce parmaklarınızı sirkeye batırırsanız, soğan
kokusunun elinize sinmediğini göreceksiniz.

Yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra hemen soğuk suya
tutulup biraz bekletilir.

Sıkılmadan önce bir süre soğuk suda bekletilen portakalların daha fazla
verdiklerini biliyor muydunuz?

Tavuk etinizin daha yumuşak, daha güzel kokulu ve daha lezzetli olması için
pişirmeden önce tavuğu yarım limon ile iyice ovalayın ve sonra tavuğun üzerine
ve içine rendelenmiş limon kabuğu koyun.

Portakalları sıkmadan önce yarım saat soğuk suda bekletirseniz sıktığınızda daha
çok portakal suyu elde edersiniz.

Sarımsakların daha çabuk ezilmesi için cam bir kavanozda ve buzdolabında
saklamanız yeterli olacaktır.

Patlıcan kabuklarını soyduktan sonra içine sirke ve çok az zeytinyağı konmuş
suda bir süre haşlayın. Daha sonra istediğiniz küçüklükte dilimleyin ve pilav
yaparken içine karıştırın.Göreceksiniz pilavınız çok leziz olacak.


En son cadsy tarafından Paz Mayıs 31, 2009 2:08 pm tarihinde değiştirildi, toplamda 1 kere değiştirildi
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
cadsy
Prenses Moderatör
Prenses Moderatör
cadsy


Mesaj Sayısı : 230
Kayıt tarihi : 25/05/09
Yaş : 34
Nerden : giresun

pratik bilgilerrr Empty
MesajKonu: Geri: pratik bilgilerrr   pratik bilgilerrr Icon_minitimePaz Mayıs 31, 2009 2:07 pm

Evde ortaya çıkan karıncaları yok etmek için kahve telvesi kullanmanız iyi sonuç
verecektir.

Parlaklığını kaybeden çelik tencereler ısıtılmış sirke ile ovulup sonra iyice
durulanır, ve bir bez parçası ile parlatırsanız tencereniz pırıl pırıl olur.

Etleri limon suyu ile pişirirseniz hem çabuk hem de lezzetli olur.

Mantar sotelenirken tencerenin kapağı açık olursa, hem mantarların suyunu
vermesi hem de kararması önlenir.

Süte biraz karbonat atarsanız hem çabuk bozulmaz hem de kolay hazmedilir.

Ekmeğin küflenmemesi için ekmek kutusuna biraz tuz koymayı ihmal etmeyin.

Pastaların daha gevrek olması için hamurun içerisine bir çay kaşığı tuz atın
(tatlı - tuzlu farketmez)

Bir kumaşı benzin yada başka bir leke çıkarıcı ile silmeden önce oldukça tuzlu
bir su ile silerseniz leke çıkarıcı iz bırakmaz



Eğer örtünüze meyve suyu dökülürse hemen tuz serpin ilk yıkamada çıkacaktır.

Ağız kokusu için kahve çekirdeği çiğneyin.

Cam tencerede yemek pişirirken kapağın buharlaşmaması için iç yüzeyi limon
kabuğu ile silinir.

Teflon tavanızda oluşan lekeleri temizlemek için bir bardak suya iki çorba
kaşığı karbonat ve yarım su bardağı sirke karıştırın. Bunu tavanızın içine dökün
10 dakika kaynatın.

Lavaboyu temizlerken tuzla bastırarak silince hem iyi temizler hem de kokuları
giderir.

Uzunca bir süre kullanılmayan eski çaydanlıkların kötü kokusunu gidermek için
içine bir parça kesme şeker koyun.

Pilavınızı tekrar ısıtırken bir kabın içine su koyup bu kabın üzerine pilav
tenceresi koyularak ısıtılırsa pilav taneli kalır tazeliğini muhafaza eder.

Patates pişirirken suyuna bir kaşık sirke konursa hem rengi sarı kalır hemde
daha lezzetli olur.

Halının rengini canlandırmak için en son suyuna sirke konur.

Çizik zeytin yağ ve limonla servis esilirse daha lezzetli olur.

Sütü ocağa koymadan tencere soğuk suyla çalkalanırsa süt kaynarken dibine
yapışmaz.

Bulaşık suyunuza bir kaşık sirke katmakla bulaşıklarınızın daha kolay ve temiz
yıkandığını göreceksiniz.

Renkli gömlekler yıkanmadan önce iki saat sirkeli suda bırakılırsa renkleri
canlı olur.

Yoğurdu sulandırmak için tahta kaşıkla üstten almak gerekir.

Elbiselerin fermuarları yıkarken bozuluyorsa makineye atmadan önce kapatılır.

Kapılarınız veya çekmeceleriniz bir müddet sonra itsenizde çeksenizde
kapanmaları zorlaşır. Kapınızın, çekmecenizin sürten kısmına vazelin sürün.

Baş ağrısı için: Kahve çekirdeğine limon suyu sıkın yavaş yavaş yiyin. (Birkaç
tane)

Meyvelerin arasına serpiştireceğiniz herhangi bir türden yapraklar onları uzun
süre taze tutacaktır.

Nane, adaçayı ve çekilmiş cevizin pek çok yemekte kullandığınız beşamel sosa çok
hoş lezzet kattığını biliyor muydunuz ? Fakat bu aromalı otları, sos pişip
ateşin söndürülmesine yakın tencerenin içine ilave etmeye dikkat edin.

Bayat ekmeği ince ince dilimleyin üzerine az miktarda süt serpin ve kızgın yağda
bir yüzünü kızartın. Ters çevirip üzerine domates ve taze kaşar peyniri koyun.
Peynirler erimeye başlayınca üzerlerine kekik ve karabiber serpip sıcak sıcak
servis yapın.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
cadsy
Prenses Moderatör
Prenses Moderatör
cadsy


Mesaj Sayısı : 230
Kayıt tarihi : 25/05/09
Yaş : 34
Nerden : giresun

pratik bilgilerrr Empty
MesajKonu: Geri: pratik bilgilerrr   pratik bilgilerrr Icon_minitimePaz Mayıs 31, 2009 2:09 pm

Mantar kapaklı şişeleri yatık vaziyette saklamalısınız.

Sarap şiselerinin mantarını tekrar şişeye geçirmek için: Mantarı kaynar suyun
içine atın.

İçkilere güzel tat ve görüntü vermek için: Buzu dondururken buz kabının içine
kiraz, nane yaprağı, yeşil zeytin vs. koyup dondurun.

Buz dondururken: Suyu kaynatın, soğuyunca buz kalıplarına koyup dondurun. Buzlar
daha canlı kristal gibi görünür. Kaynamış suda oksijen azalır... Buda buzun mat
görünmemesini sağlar.

Dişlerinizi doğal temizleyin: Çileği ezin diş fırçanızın üzerine koyun diş
etlerinize kompres yapın. Sonra dişlerinizi fırçalayın.

Küçük yanıklar için: Temiz bir süngeri hafifçe ıslatın buzdolabınızın derin
dondurucu bölümüne koyun. Yanmış yerin üzerine hafif hafif kompres yapın.

Ağız kokusu için: Kahve çekirdeği çiğneyin.

Arı, sivri sinek sokmalarına karşı: Kesme şekeri hafif ıslatın sokulan kısmın
üzerine hafifçe bastırın zehir’i alır ve kaşınmayı şişmeyi önler.



Fermuarlar sıkışırsa: Kurşun kalemle fermuar dişlerinin üzerini karalayın.


Gözlük camları: Gliserin ile silerseniz buğulanmadığını göreceksiniz.

Ayakkabılarınız ayağınızı sıkıyorsa: Bir bardak saf alkolü ayakkabınızın içine
dökün. İyice derisine yedirin ve giyin. Derisi ayağınıza göre açılacaktır.

Cam sil ile deri ayakkabılarınızı silmeyi hiç denediniz mi?

Çiçekleriniz için, haşladığınız yumurtanın suyunu saksıya dökün.

Gülleriniz boyunlarını bükerse, ilk önce sıcak suya sonra soğuk suya batırın.


Sigara küllerini saksınıza koyarsanız yapraklardaki kurt böcek vs. yok
edersiniz.

Kapılarınızı vs. cila yaparken: Cila olmamasını istediğiniz yerlere vazelin
sürün buralara cila taşarsa bile kuruyunca çok kolay çıkarabilirsiniz.

Akü başları oksitlenirse cola sürerseniz oksitlenmeyi önlersiniz

Fareleri kaçırmak için nane yağını bir karton parçasının üzerine sürün farelerin
geldiği yere koyun.

Boya fırçaları sertleşmiş ise kaynamış sirkeli suda bekletin yumuşadığını
göreceksiniz.

Elinize uhu yapıştırıcı bulaşırsa, asetonla silin

Mangal ızgaranızı temizlemek zordur: Ilıkken cam sille temizleyin veya ılıkken
nemli gazete kağıdına sarın bir müddet sonra sertleşmiş artıkların yumuşadığını
göreceksiniz.

Boya kokusunu gidermek için iki büyük baş soğanı soyup ikiye bölün suyun içine
atın bunu da kokulu odaya koyun.

Cam kırıklarını temizlersiniz fakat kıymıkları göremezsiniz bunu da temizlemek
için ıslak pamuk imdadınıza yetişir.

Ağzı dar şişe kavanoz temizlemek için biraz deterjan biraz su bir kasık pirinç
çalkalayın

Balık kokan tavayı limonla bir güzel ovalayın ve yıkayın.

Kesik limonu nasıl saklarsınız: Küçük bir tabağa toz şeker serpin, kesik tarafı
şekerin üzerine gelecek şekilde koyun iki hafta limon kurumadan saklanır.

Ampülün üzerine biraz parfümünüzden sıkınız yakıldığında mis gibi kokar odanız.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
cadsy
Prenses Moderatör
Prenses Moderatör
cadsy


Mesaj Sayısı : 230
Kayıt tarihi : 25/05/09
Yaş : 34
Nerden : giresun

pratik bilgilerrr Empty
MesajKonu: Geri: pratik bilgilerrr   pratik bilgilerrr Icon_minitimePaz Mayıs 31, 2009 2:10 pm

Patates haşlarken: Haşlama suyunun içine bir kaşık margarin koyun
patateslerin vitaminlerini kaybetmemiş olursunuz. Aynı zamanda patatesler daha
çabuk.

Soyulmuş patateslerin kararmadan saklanabilmesi için: Saklanacak kabın içine su,
bir tutam tuz koyun. Buzdolabında saklayın gerektiği zaman suyla yıkayıp
kullanın.

Pastaların daha gevrek olması için: (tatlı*tuzlu farketmez): Hamurun içine bir
çay kaşığı tuz atın.

Dereotonu saklamak için: Temiz bir havluya kaplayacak şekilde sarın, bu şekilde
naylon torbaya koyup buzdolabına saklamaya bırakabilirsiniz.

Tazeliği gitmiş pörsümüş yeşillikleri canlandırmak için: İki kaşık limon suyu
karıştırılmış buzlu su dolu kabın içine koyun 1 saat buz dolabında bekletin.

Yeşil sebzelere renk veren, klorofil maddesidir. Pişirdiğinizde sebzelerin bu
yeşil rengi daha az kaybetmeleri için, önce bol buzlu suda bekleterek,
klorofilin sabitleşmesini sağlayın.

Soğanları kızartmadan üzerlerine biraz un serperseniz, kavururken kararmazlar.

Börek üzerinin kızarması için üzerine yumurta sürülür, evde yumurta kalmamışsa,
biraz yoğurdu bir yemekkaşığı yağla karıştırıp sürün, güzel bir renk olduğunu
göreceksiniz.




Yeşil salata ve marulun yapraklarını yıkadıktan sonra bıçakla keserek
doğramak yerine, elinizle koparın. Böylece vitamin kaybını önlemiş olursunuz.

Reçel yapacağınız meyvaları iyice yıkayıp kurulamalısınız. Karıştırırken mutlaka
tahta kaşık kullanmalısınız. Şekerlenmeyi önlemek için limon tozu yerine, limon
suyu kullanın. Kavanozlara koyduğunuzda iyice soğumadan ve üzerindeki hava
kabarcıklarını kağıt havlu ile almadan kavonozun ağzını kapatmayın.
Reçellerinizi serin ve karanlık yerde saklayın.

Çikolata sosu hazırlarken içine koyacağınız bir tutam tuz, çikolata sosunun
kokusunu daha da belirgin kılar. Çikolata sosun içine biraz kahve eklediğinizde,
tadının çok değişik olduğunu göreceksiniz.

Katı haşlanan yumurtaları kolayca soymak için, kaynar sudan çıkardıktan sonra
hemen soğuk suya tutun ve bir süre soğuk suda bekletin. Su kabuğun
gözeneklerinden girerek soymayı kolaylaştırır.

Mantar sote pişirirken, tencerenin kapağını açık bırakırsanız, hem mantarların
su koyuvermesini hem de kararmasını önlersiniz.

Pişirip sakladığınız yumurtaları, çiğ yumurtalarla aynı yere koyuyorsanız,
bunları ayırmanın en kolay yolu çiğ yumurtalar döndürdüğünüzde kolaylıkla
dönmezken, pişmiş yumurtalar kendi ekseni etrafında rahatlıkla dönerler.

Tavuk eti çabuk bozulan gıdalardandır. Son kullanıcı olan müşteriye ulaşıncaya
kadar hijyenik ortamlarda saklanması bir zorunluluktur. Denetim altında
kesildikten sonra bakteri üretimine yol açmaması için +40 C’ de saklanmalıdır.
Tavuk eti müşteri tarafından satın alındıktan sonra buzdolabında en fazla 1 gün
bekletilip tüketilmelidir. Derhal tüketilmeyecek ise,temizledikten sonra tavuk
plastik folyoya sarılarak derin dondurucuda bekletilebilir. Bu şekilde
dondurulmuş etler *180 C’ de 3 ay kadar saklanabilir.Ayrıca, tavuk eti tahta et
tahtası üzerinde kesilmemelidir. Siyah etten farklı olarak mikro organizmalara
karşı daha dayanıksız olan tavuk etininmermer veya plastik üzerinde kesilmesi
gerekir.

Yoğurttan daha fazla yararlanmak için suyunun atılmaması gerekir. Yoğurdun tüm
vitamin ve mineralleri bu suda bulunmaktadır. Ayrıca, bu su yemeklere ekşi bir
tat kazandırmak istenildiğinde de kullanılabilir.

Satın alınıp buzdolabında saklanan yeşil sebzeler bir süre sonra canlılıklarının
yitirirler. Tekrar canlı hale getirmek için ise, yıkanıp 10*15 dakike kadar 2
litrelik suya katılmış 1 yemek kaşığı limon suyunda bekletilmesi yeterli
olacaktır.

Ekmeğiniz durup dururken dolabında küfleniyorsa, ekmek kutusunu 15 günde bir
sirkeli suyla silmek yeterlidir.
Sayfa başına dön Aşağa gitmek
 
pratik bilgilerrr
Sayfa başına dön 
1 sayfadaki 1 sayfası

Bu forumun müsaadesi var:Bu forumdaki mesajlara cevap veremezsiniz
 :: Genel Forum :: Bayanlar Bölümü-
Buraya geçin: